Se prefigurează primul război între două state membre NATO? Tensiunile escaladează rapid. De ce parte este Alianța
Grecia și Turcia se numără printre cei mai vechi membri ai NATO, care au aderat împreună în 1952, dar relațiile și tensiunile dintre ele sunt anterioare alianței, iar aderarea nu a contribuit prea mult la atenuarea disputelor dintre ele. De altfel, există deja temeri că ar putea să existe un război între cele două țări membre NATO.
Tensiuni în creștere între Ankara și Atena
Legăturile dintre Atena și Ankara s-au deteriorat atât de mult în ultimii ani, încât unii cred că ar putea izbucni un război între cele două țări.
Ambele țări sunt situate pe un teritoriu important din punct de vedere strategic în sud-estul Europei și au printre cele mai mari armate ale NATO. În acest fel, miza unei potențiale ciocniri este mult mai mare, notează publicația Business Insider.
Chiar din cauza disensiunilor cu Turcia, Grecia a fost printre puținii membri NATO care a menținut cheltuielile de apărare peste obiectivul de 2% din PIB al alianței.
Anul acesta, cheltuielile de apărare ale Greciei au fost cele mai mari din alianță ca pondere din PIB.
Chiar dacă o bună parte din cheltuielile de apărare ale Greciei s-au dus pe costurile de personal, achizițiile semnificative de echipamente au făcut ca Grecia să se numere printre cei mai mari cheltuitori de hardware din cadrul alianței.
De precizat este că Alianța cere ca 20% din cheltuielile de apărare să se ducă spre achiziții și modernizarea echipamentelor.
Totodată, Grecia se bazează puternic pe forța sa aeriană și pe flota navală. În urmă cu doi ani, Grecia a cumpărat 24 de avioane Rafale de origine franceză și avioane de luptă multirol.
Două dintre cele mai mari armate NATO
Totodată, țara modernizează 84 dintre avioanele sale F-16 la cea mai recentă configurație Viper.
Nu e tot. Grecia are în plan să achiziționeze șapte elicoptere de luptă antisubmarin MH-60R și a instalat o versiune a sistemului israelian Iron Dome deasupra insulelor sale din estul Mării Egee.
Sistemul este adaptat pentru a contracara flota mare de drone a Turciei, semn că disensiunile se agravează și țara se pregătește temeinic să se apere și să contraatace.
Grecia are cea mai mare forță de tancuri dintre membrii europeni ai NATO chiar dacă există modele vechi.
Turcia, pe de altă parte, are a doua cea mai mare armată și forță de tancuri și artilerie din NATO, după SUA.
Dar dronele și aeronavele pe care le produce sunt printre cele mai bune din NATO. Dronele TB-2 Bayraktar fabricate în Turcia au avut un mare rol în războiul din Ucraina.
Cât despre cheltuielile de apărare ale Turciei, acestea sunt semnificativ mai mici decât cele ale Greciei, dar Ankara beneficiază de o economie mai mare și vrea să crească anual cheltuielile de apărare până în 2024.
Replici, tensiuni și scandal diplomatic între Ankara și Atena
Cea mai recentă dispută a început atunci când Turcia și-a acuzat vecinul că a blocat avioanele de vânătoare turcești cu sistemele de rachete antiaeriene S-300 de fabricație rusească desfășurate pe insula Creta. De asemenea, Ankara a declarat că piloții greci au plasat avioanele turcești sub o blocare radar deasupra Mediteranei de Est în timpul unei misiuni NATO luna trecută.
Atena a respins afirmațiile turcești și a acuzat țara că i-a încălcat spațiul aerian.
În timp ce ambele țări au depus plângeri la NATO în legătură cu incidentele, ștergerea unui tweet al Comandamentului terestru aliat al NATO (LANDCOM) care felicita Turcia de Ziua Victoriei, în urma unui demers al Greciei, a provocat furie la Ankara.
„Uitați-vă la istorie. Dacă mai treceți linia de demarcație, va fi un preț greu de plătit. Nu uitați de Izmir”, a spus Recep Tayyip Erdogan, făcând aluzie la o înfrângere a forțelor grecești de ocupație în orașul din vestul țării în 1922.
El a reluat aceste cuvinte, avertizând că „Turcia ar putea veni dintr-o dată într-o noapte”.
Comentariile sale au fost percepute de oficialii greci ca fiind amenințări, sugerând că Turcia ar putea întreprinde acțiuni militare împotriva insulelor din Marea Egee. Atena spune că este pregătită să își apere suveranitatea.
Ministrul grec de externe Nikos Dendias a cerut NATO, partenerilor din Uniunea Europeană și Națiunilor Unite să condamne în mod oficial ceea ce el a descris ca fiind „discursuri scandaloase și din ce în ce mai agresive ale oficialilor turci”, în scrisori adresate celor trei organisme internaționale.
Într-o declarație trimisă la VOA, un reprezentant al Departamentului de Stat a făcut apel la cei doi aliați să își rezolve diferendele pe cale diplomatică.
Ce spune SUA
Referindu-se la invazia rusă în Ucraina, Washingtonul a declarat că declarațiile care ar putea crește tensiunile între aliații NATO sunt „deosebit de nefolositoare”, adăugând că „suveranitatea Greciei asupra insulelor nu este pusă în discuție”.
Pentagonul nu a comentat afirmațiile turcești potrivit cărora Grecia și-a blocat rachetele sol-aer S-300 pe avioanele turcești săptămâna trecută, dar a precizat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, a subliniat necesitatea de a reduce tensiunile din Marea Egee printr-un dialog constructiv în timpul discuțiilor sale anterioare cu omologii turci și greci.